Det övergripande målet för arbetet med folkhälsan är att skapa förutsättningar för god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Folkhälsoarbete är allt systematiskt, målinriktat arbete som görs för att nå god och jämlikt fördelad hälsa.
Folkhälsa för dig
Du som bor och arbetar i kommunen ska ges möjlighet och förutsättningar att göra egna val som kan påverka hälsan och välbefinnandet i positiv riktning, men också ge upplevelse av trygghet och god livskvalitet.
Faktorer som stärker hälsan och upplevelse av välbefinnande, ska särskilt framhållas i folkhälsoarbetet, men också riskfaktorer för ohälsa/sjukdom. Folkhälsoaspekter ska beaktas vid politiska beslut, i samhällsplaneringen och är ett led i den demokratiska utvecklingen.
Samverkan över verksamhetsgränser och mellan olika frivilliga organisationer, bildningsförbund och intresseorganisationer är en förutsättning för ett framgångsrikt folkhälsoarbete i kommunen. Engagemang, delaktighet och inflytande för kommuninvånarna ska vara själva kärnan i folkhälsoarbetet.
Prioriterade folkhälsoområden
- Trygga och goda uppväxtvillkor
- Goda levnadsvanor
- Åldrande med livskvalitet
- Jämlika och jämställda livsvillkor