StartMeningsfull fritid senior
Informationstjänst
Publicerad 2023-05-17
Uppdaterad 2023-09-20 09:12

Här samlar vi information om vad Kultur och fritid i samarbete med föreningar med flera erbjuder för att främja ett gott och sunt åldrande. Detta gör vi dels genom prova-på-aktiviteter, fysisk aktivitet, kultur, föreläsningar och social gemenskap. Det är aldrig för sent att prova något nytt och att få en meningsfull fritid. Under hösten 2023 kan vi med hjälp av statliga medel satsa lite extra på olika aktiviteter som till exempel Seniorskolan som du kan läsa mer om här på sidan.

Prova på & kom igång 65+ har vi valt att kalla Kultur och fritids specifika aktiviteter för dig som är senior. Antingen hålls de i egen regi eller i samarbete med en förening eller någon annan aktör. Här presenterar vi olika aktiviteter som är på gång. Vi länkar även till sidor med aktiviteter som vi vill tipsa dig om. 

Har du frågor är du välkommen att kontakta aktivitetssamordnare Eleonor Eklund, eleonor.eklund@sala.se , 0224-74 78 22

Seniorskola

- Välkommen att ansöka!

Seniorskolan genomförs för första gången som en del av Meningsfull fritid senior, och vänder sig till dig som är 65 år eller äldre, är bosatt inom Sala kommun och som vill prova på nya aktiviteter tillsammans med andra i en trygg grupp. Seniorskolan genomförs med fokus på hälsa, och blandar fysiska aktiviteter med kulturella inslag och intressanta föreläsningar, i ett samarbete mellan Sala kommun, lokala föreningar och andra aktörer.

Exempel på aktiviteter är yoga, it-tips med biblioteket, bowling, gåfotboll, utflykter bland annat till Sorf, olika föreningsaktiviteter, föreläsningar inom kost och kropp och mycket mer. Allt under lättsamma former. Det kommer finnas tid för reflektion och trevliga fikastunder. 

Samordnare för träffarna är Eleonor Eklund (aktivitetssamordnare), Veronica Andersson (Träffpunkten) och Sofia Sandgren (projektanställd). 

Seniorskolan pågår i 10 veckor, med start vecka 40 och avslutning vecka 49. Vi träffas på måndagar 13.00-15.00 och onsdagar 10.00-12.00. Träffarna sker inom Sala tätort, och ett krav för att delta på Seniorskolan är att du kan ta dig till träffarna på egen hand.

Kostnaden för att delta i Seniorskolan är 500 kronor. 

Du kan ansöka till Seniorskolan genom att fylla i ansökningsformuläret som finns att hämta på Sala stadsbibliotek eller skriva ut den här på sidan. Ansökningsblankett (pdf). Du kan även anmäla dig genom att ringa eller skicka ett mejl till Sofia Sandgren och lämna följande information:

  • Dina kontaktuppgifter (Namn, adress, telefon, mejladress) 
  • Din ålder
  • Berätta kort varför du vill delta i Seniorskolan
  • Berätta gärna om du har något intresse idag eller vad du tycker om att göra
Sista ansökningsdag är fredag 22 september. 

Det går även bra att kontakta Sofia Sandgren direkt via mejl sofia.sandgren@sala.se eller telefon 0224-74 77 02 

Vi ser fram emot din ansökan och en spännande höst! Alla som ansöker blir kontaktade efter sista ansökningsdatum.

Cirkelträning

- en motionsform som passar alla åldrar!

  • Tisdagar kl. 10.00-11.00. Höstens träning startar 5 september och pågår till och med 12 december. 
  • Sporthallen på Lärkan (nya hallen), Sportfältsgatan 4
  • Kostnadsfritt deltagande och ingen föranmälan!

Vi tränar rörelse, balans, styrka och kondition. Stämningen är glad och lättsam. Övningarna sker stationsvis både stående och liggande. Hopp och jogging om du vill, alternativ finns. Vi går igenom alla övningarna tillsammans varje träning. 

Ta med: Vattenflaska, lätta kläder och inneskor. Duschmöjlighet finns. 

Instruktörer är personal från Kultur & fritid (Veronica, Eleonor och Sofia). Under hösten kan även andra aktörer komma på besök för att visa upp sin verksamhet. Håll utkik här på sidan!

Föreningsregister

I Sala finns ett flertal föreningar som vill inspirera till olika aktiviteter. Via föreningsregistret får du kontaktuppgifter till Salas föreningar.

Föreningsregistret

Evenemangskalender

I evenemangskalendern tipsar arrangörer om sina olika aktiviteter. Håll koll på vad som händer och låt dig inspireras.

Evenemangskalendern

Träffpunkten för dig som är senior

Hit kan man komma på vardagarna och delta i olika aktiviteter eller bara umgås en stund.
Här finns alltid något att göra. Håll koll i månadsbladet så du inte missar någon trevlig aktivitet.

Träffpunkten - fritidsgården för dig som är senior

Boka in Seniordagen tisdag 3 oktober kl. 9.30-15.00 Program för Seniordagen

Biblioteket

Sala stadsbibliotek är en populär mötesplats för alla åldrar dit alla är välkomna. Här kan du låna böcker, tidskrifter och annat material. Vi har gratis wifi och det finn datorer att låna. Vi erbjuder även enskild It-handledning. Håll utkik efter vår programverksamhet med föreläsningar, bokcirklar, kurser med mera.

Bibliotek i Västmanland

Boka motionslokal - låna sportutrustning

I Sala finns ett flertal motionslokaler att boka för olika aktiviteter. Spela badminton, bordtennis, innebandy eller gör något annat du gillar. Det finns lokaler att hyra från 90 kronor per timme.

Idrottslokaler - Bokningsförfrågan

Fritidsbanken är som ett bibliotek där du kan låna olika sport och fritidsprylar gratis. Du kan även se lagersaldot på deras hemsida.

Fritidsbanken i Sala

Lärkans familjebad

Här finns 25-metersbassäng och varmbassäng 33 °C. Vi erbjuder motionssim, bastu/ångbastu och gym. 

  • Morgonsim på onsdagar och fredagar kl. 6.00–8.00 ger en rofylld och skön start på dagen för dig som är morgonpigg och vill motionssimma. 
  • Vi tipsar om relaxkvällar 18+ på onsdagar kl. 19.00–21.00. Kom och simma i lugn och avkopplande atmosfär. Prova Aufguss-bastu med härliga doftupplevelser i dambastun och herrbastun.
  • Seniorbad  på  fredagar kl. 9.30–11.00 exklusivt för dig som är senior. 

Lärkans familjebad/simhall