StartEnergimätare - Boka
Självservice
Publicerad 2016-05-04
Uppdaterad 2020-10-13 14:47
Bygg och miljö - Sala Heby


Myndighetsutövningen inom bygg-, miljö- och livsmedelsområdet handläggs kommungemensamt av Sala kommun och Heby kommun. Kommunerna har egna beslutsfattande politiska nämnder.

 

Om tjänsten

Med hjälp av en energimätare kan du få en uppfattning om vad olika elapparater har för energiförbrukning och se om till exempel din gamla frys drar onödigt mycket energi. Det kanske lönar sig att köpa en ny?

Energimätare (EMU 1,44k) är ett mätinstrument för mätning av 1-fasig energi. Den kan också registrera effekt, ström, spänning samt energikostnad. Den ansluts mellan vägguttaget och den elapparat som ska mätas t.ex. kyl/frys, mikrovågsugn, kaffebryggare etc. Elapparaten som ska mätas måste vara stickproppsansluten.

Så här gör du:

  • Dra fram t.ex. ditt kylskåp och anslut energimätaren mellan vägguttaget och stickproppen
  • Nollställ mätaren enligt medföljande instruktion
  • För att få en så noggrann mätning som möjligt bör du använda mätaren under en veckas tid för den aktuella apparaten.

För att sedan beräkna förbrukningen för ett helt år tar du då det uppmätta veckobeloppet och multiplicerar det med 52 (veckor).

Villkor

Alla kan använda denna tjänst. Lånetiden är två veckor. Du kommer och lånar mätaren av energirådgivaren och skriver då samtidigt på ett papper där du skriver namn, adress, personnummer och när elmätaren skall lämnas tillbaka.

Avgifter

Det är kostnadsfritt att låna energimätaren.

Relaterade tjänster