StartKungsängsgymnasiet har tagit bort flaskvatten
Nyhet
Publicerad 2021-12-22
Uppdaterad 2021-12-22 11:52

Kungsängsgymnasiet har kommit långt i arbetet med kranmärkning av allt dricksvatten på skolan. Det arbetet pågår för att få bort vatten som köps i flaskor.

Kungsängsgymnasiet har installerat påfyllningsställen med en kran för vanligt vatten och en för kolsyrat vatten som kommer från Salas eget vattenledningsnät. Där fyller man antingen sin egen medhavda glasflaska eller så kan man köpa skolans vattenflaskor till självkostnadspris.

– I och med kranmärkningen så har vi tagit bort alla pappersmuggar för vatten. Det finns heller inget vatten vare sig med eller utan kolsyra att köpa i skolans kafé, säger Patrik Malmström som är administrativ samordnare på Kungsängsgymnasiet.

I alla mötesrum finns också skolans egna glasflaskor med Salas eget vatten.

Långsiktigt arbete för miljön

I slutet av 2019 beslutade kommunstyrelsen i Sala att kommunen skulle kranmärkas eftersom det sparar både pengar och miljö.

– Flera initiativ för kranmärkning har tagits sedan dess. Men Kungsängsgymnasiet är den verksamhet inom kommunen som har tagit det klart största initiativet för att minska användningen av flaskvatten och jag hoppas att fler verksamheter och även företag i kommunen ska inspireras att följa efter, säger Sala kommuns miljöstrateg, Linn Hemlin.

Gymnasiet satsar på hållbarhet och miljö

Kranmärkningen är en del i en långsiktig satsning som Kungsängsgymnasiet och skolans elever tillsammans gör för att skapa ett hållbart och långsiktigt miljö- och energiperspektiv. Skolan är redan en fossilfri verksamhet i och med att den bytte ut en fossildriven lastbil som man hade mot en elbil som tre av skolans utbildningsprogram gemensamt byggde. El- och energiprogrammet, fordon- och transportprogrammet samt teknikprogrammet arbetade tillsammans under flera år med att fram en egen elbil.

– Våra gymnasieelever är otroligt miljömedvetna och då vill skolan vara med och stötta och utveckla eleverna i den riktningen, säger Patrik Malmström.

Tanken är att försöka arbeta med och förankra en hållbarhetsplan med konkreta mål på Kungsängsgymnasiet framöver.

– Det gäller att upplysa och uppmana elever att välja en hållbar miljö och energiinriktning, säger Patrik Malmström.

– Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten. Genom att vi valde att bli kranmärkta så tar skolan, skolans personal och elever ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten.

– I förlängningen vill vi även ta bort pappersmuggar helt från skolan kafé och uppmana eleverna att i stället köpa kaffe eller te i egna termosmuggar. Om de tar med egen termosmugg och köper kaffe eller te med dem utan att använda en pappersmugg så ska de få handla till ett rabatterat och hållbart ”miljöpris”, säger Patrik Malmström.

Påfyllningsställe av vanligt och kolsyrat vatten.
Skolans eget påfyllningsställe med både vanligt vatten och kolsyrat sådant, som kommer från kommunens egen vattenkälla.
Vattenflaskor med kommunens eget vatten.
Kungsängsgymnasiets egna vattenflaskor med kommunens eget vatten finns i sammanträdesrummen.
Cafébord med påfyllningsanläggning i bakgrunden.
Cafébord med egen påfyllningsanläggning.
Märket för Kranmärkning.
Kranmärkning är en nationell kampanj som drivs för att minska köpevattnet.

 

Kontakt

Patrik Malmström, Administrativ samordnare
0224-748706 patrik.malmstrom@sala.se

Relaterade tjänster