StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningVärldsvattendagen 22 mars - Sala kommun blir kranmärkt
Nyhet

Världsvattendagen 22 mars - Sala kommun blir kranmärkt

Publicerad 2021-03-19
Uppdaterad 2021-03-22 14:14
Sala kommuns verksamhet ska vara fri från flaskvatten, eftersom det är minst 300 gånger bättre för miljön och minst 250 gånger billigare att dricka Salas ädla dricksvatten från kranen.

Måndagen den 22 mars infaller FN:s internationella världsvattendag. Det innebär att dricksvattenfrågan lyfts världen över och så också i Sala. Kranvattnet är Sveriges mest kontrollerade och miljövänliga livsmedel. Det är livsviktigt för oss alla och därför måste vi skydda det och värna om det. 

Kommunstyrelsen har beslutat om Kranmärkning av Sala kommun. Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten. Genom Kranmärkningen visar kommunen att man tar ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten.

Sala kommun som Kranmärkt verksamhet medför att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar som hålls av kommunen ska vara fria från flaskvatten.Att uppfylla de åtaganden som Kranmärkningen innebär bygger helt och hållet på eget ansvarstagande och att det ska vara lätt att göra rätt!

Förhoppningsvis bidrar Sala kommuns Kranmärkning till att sprida ringar på vattnet och får fler lokala organisationer, företag och event att tänka till kring sin vattenkonsumtion. Att välja kranvatten framför buteljerat vatten som har färdats i lastbil. Buteljerat vatten beräknas vara 1000 gånger dyrare per liter, jämfört med vatten direkt från kranen*. Dessutom är det en miljöfråga.

* Uträkning kostnad flaskvatten/kranvatten enligt branschorganisationen Svenskt Vatten

Sala kommun är Kranmärkt