StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningKöket på Jakobsbergsgården får visa upp sig
Nyhet
Publicerad 2020-11-13
Uppdaterad 2020-11-13 08:02

Medarbetarna i Jakobsbergsgårdens kök får nu möjlighet att publicera text och bilder från sitt arbete på Instagramkontot Seniorkockarna. Det är ett välrenommerat konto i sociala medier som följs av många i hela landet som arbetar med offentliga måltider.

Text och minst fem bilder varje dag, som beskriver arbetet i köket, är det tänkt att köksmästare Robbin Höglund och hans medarbetare i Jakobsbergsgårdens kök ska publicera på Instagramkontot Seniorkockarna. De börjar med det på måndag den 16 november och fortsätter sedan i en veckas tid.

Även i vanliga fall lägger Jakobsbergsgårdens kök ut bilder från verksamheten på sina egna konton både på Instagram och på Facebook. Där hittar du köket under namnet JakanLagar.

Robbin, Seniorkockarna är ju ett Instagramkonto som väldigt många i branschen följer, så det här är väl en stor grej?

– Ja, det är väldigt roligt att få möjlighet att visa det fantastiska jobb jag och mina kollegor gör varje dag på Jakobsbergsgården! Att få visa nånting för omvärlden som man själv är otroligt stolt över och kunna få den spridningen och insynen som Seniorkockarna kan ge är en fantastisk möjlighet. Framför allt är det så klart ärofyllt att få ta över stafettpinnen från kök och kockar som man själv ser upp till!

Vad är det som ni i Jakobsbergsgårdens kök vill visa i bildväg här?

– Jag tror på att visa det man känner för. Att jobba i kök är så mycket mer än att bara laga mat. Det är disk, kontorsjobb, sopsortering, småbus med kollegor, att använda en etikett-skrivare för att märka kryddor, bjuda leverantörer på kaffe med mera. Jag hoppas och tror att våra bilder kommer att visa en fantastisk matglädje men vi vill också försöka sprida lite humor och glimten i ögat.

Hur kommer det sig att ni på Jakobsbergsgården får den här möjligheten?

– Jag fick ett mejl av grundarna till Seniorkockarna med frågan om vi var intresserade av att dela med oss av vår vardag.

Hur många är ni som jobbar i ert kök?

– Vi är fem stycken heltidsanställda. Jag som köksmästare jobbar måndag till fredag, sedan har vi ett rullande schema med jobb varannan helg för dom andra fyra.

Du har ju varit med i finalen flera gånger i White Guide Seniors riksomfattande tävling om Årets seniormåltid och ni har fått fina placeringar där. Siktar du på att du och dina medarbetare ska vinna nu?

– Det hade självklart varit en otrolig häftig upplevelse att få återigen vara en del av White Guide Senior. Och skulle ljuga om jag sa att det inte är ett personligt mål jag har att någon gång få vinna White Guides utmärkelser, både Årets seniorkock och Årets seniormåltid.

– Men jag vill också göra det på mitt och mina kollegors villkor och värderingar. Vi skulle aldrig ändra på något vi tror på eller står för, för att kunna vinna White Guides utmärkelser. Dock så är det självklart mitt personliga mål att ta mig tillbaka till topp 10, men nu som köksmästare. För jag brinner otroligt mycket för offentliga måltider och framförallt då i äldreomsorgen!

Varför är det bra och viktigt att vara med i den här tävlingen?

– Det är viktigt för att vi ska visa Sverige och världen, att offentlig måltid är något utöver det vanliga! Jag har flera vänner och bekanta i Sverige men också ute i Europa som blir häpna över när dom ser den höga kvaliteten på den mat som vi serverar inom den offentliga sektorn. Och att få möjligheten att visa den stoltheten och glädjen som vi känner varje dag, för den större publik som White guide har möjligheten att nå ut till, det är det absolut viktigaste. Och inte att förglömma alla kontakter med andra kockar och matintresserade som alla dessa mässor och nomineringar medför. Det är i min mening bara positiva saker med att denna tävling finns.

Berätta lite om din bakgrund och karriär, vad har du jobbat med tidigare?

– Jag har jobbat som kock i snart 15 år. Trots att jag bara är 30 år så har jag praktiserat och sommarjobbat inom restaurangbranschen sedan 2005. Under mina studieår arbetade jag på Måns Ols utvärdshus. Efter det hade jag ett kortare vikariat på Östfora behandlingshem och på Salbohed gymnasium när det fanns. Sedan hittade jag min väg till Sala kommun och den offentliga sektorn. Det absolut bästa karriärvalet jag har tagit är att börja jobba i den offentliga sektorn. Jag började som kock på Ösby naturbruksgymnasium för att sedan fortsätta till Möklinta kyrkskola.

– När det nya äldreboendet på Johannesbergsgatan 2 öppnade fick jag möjligheten att vara med från dag ett med allt vad det innebär (inköp av alla lösa inventarier, uppstart, beställningsunderlag och så vidare). Nu är jag, sedan några månader tillbaka, köksmästare på Jakobsbergsgården och stortrivs med min nya arbetsplats, mina kollegor och mina gäster!

Vad var det som gjorde att du bestämde dig för att bli kock?

– Jag tror nog det aldrig riktigt var något ”val”. Mina tidigaste minnen är när jag sitter på en stol hos min farmor och farfar med en slickepott i högsta hugg, bakandes med farmor. När man var yngre var det klart att man kollade lite andra alternativ än just kock, men det föll snabbt på att gå hotell- och restaurangutbildningen. Så jag tror inte jag valde att bli kock, det var bara meningen att jag skulle bli det. Och kanske var det lite farmors fel.

Vad är matglädje för dig?

– Att kunna prova nya smaker, smakkombinationer, maträtter och tillbehör. Jag jobbar mycket med att skapa smakbibliotek i köket, allt från hemmagjorda kryddblandningar till olika smaksatta salter, att göra egna fonder och smaksatta oljor. Att kunna ha ett bra smakbibliotek är det absolut viktigaste för att skapa matglädje för mig.

Finns det någon maträtt som du gärna lagar hellre än andra kanske för att den är både rolig att laga och för att den kräver det där lilla extra av kocken?

– Jag tycker väldigt mycket om att laga riktiga långkoksgrytor som gulasch, kalops och liknande. Det är riktig härlig ”Comfort food”. Och det krävs så mycket smaksättning under hela tillagningsprocessen att man verkligen får använda smaklökarna på ett helt annat sätt.

– Annars så tycker jag väldigt mycket om att laga sånt som jag kanske inte är så säker på själv: Mat från andra kulturer, nya kryddningar eller tillvägagångsätt. Men också att hitta nya råvaror och klimatsmarta livsmedel som till exempel vildsvin samt brax/id är något vi ska prova mer framöver här i köket.

Vilken är din egen favoriträtt, det godaste du vet?

– Det är väldigt olika beroende på tid på året och liknande, men något jag alltid faller tillbaka på är nog sushi. Jag är även inne i en period med indisk mat och det tror jag är av den enkla anledningen att jag aldrig någonsin hade kunnat smaksätta så fantastiskt som dom gör med dom kryddblandningar och liknande. Det är mumma!

Finns det någon maträtt som du helst undviker att äta?

– Det skulle nog vara levergryta. Jag har lärt mig att smaka på såsen när vi tillagar det på jobbet, men jag drar nog gränsen där.

Robbin Höglund lägger upp mat på tallrikar.
Köksmästare Robbin Höglund och hans kollegor i Jakobsbergsgårdens kök får nu visa upp sitt arbete för hela den offentliga måltidsbranschen. Foto: Johan Marklund/bildochord.se

Fakta om Instagramkontot Seniorkockarna

Kommunikationsbyrån Bergkvist Publishing står bakom kontot Seniorkockarna. Företaget ger även ut branschtidningen Magasin Måltid samt driver evenemangen White Guide Junior och Senior, som varje år ordnar tävlingar i flera kategorier för dem som arbetar med offentliga måltider.

Kontakt

Robbin Höglund, Köksmästare
Robbin.Hoglund@sala.se