
Myndighetsutövningen inom bygg-, miljö- och livsmedelsområdet handläggs kommungemensamt av Sala kommun och Heby kommun. Kommunerna har egna beslutsfattande politiska nämnder.
Uppdatering 2020-12-21
Regeringen och Folkhälsomyndigheten vidtar nu ytterligare åtgärder för att få ner smittspridningen. Folkhälsomyndigheten sänker maxantalet i ett sällskap på restaurang från åtta till fyra personer. Detta gäller från och med den 24 december 2020. Regeringen har beslutat att alkoholförsäljning förbjuds från och med klockan 20.00 på serveringsställen. Detta gäller från och med den 24 december.
För mer information:
Uppdatering 2020-11-26
Den 29 oktober år 2020 fattades beslut om att uppdatera Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:37) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Om till exempel en grupp på fler än åtta personer besöker ett serveringsställe, ska du som driver serveringsstället dela upp gruppen i sällskap med högst åtta personer.
Lagen (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen är förlängd till och med 31 maj år 2021.
Minska smittspridning vid bufféer
Erbjuder din restaurang buffé eller självplock? Läs igenom informationen som handlar om hur du kan göra för att minska risken för smittspridning runt bufféservering såsom exempelvis julbord på din restaurang.
Lagen omfattar
Den 1 juli 2020 trädde en ny tillfällig lag i kraft gällande smittskyddsåtgärder på serveringsställen. I lagen finns bestämmelser om smittskyddsåtgärder för att förebygga spridningen av det virus som orsakar covid-19.
Den nya tillfälliga lagen omfattar serveringsställen där allmänheten erbjuds att äta mat och dryck på plats. Den som driver ett serveringsställe är ansvarig för att besökare ska kunna vistas på serveringsstället utan att trängsel uppstår med risk för smittspridning. Kommunens bygg- och miljönämnd är tillsynsansvarig och har möjlighet att ställa krav på åtgärder och stänga ett serveringsställe om det skulle behövas.
Enligt lagen (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen är den som driver ett serveringsställe ansvarig för att:
- serveringsställets lokaler och tillhörande områden utomhus som besökare har tillträde till är utformade så att trängsel undviks och att besökare kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra,
- verksamheten i övrigt organiseras så att smittspridning bland besökare så långt som möjligt förhindras,
- det finns rutiner för hur smittspridning bland besökare kan förhindras.
Första punkten gäller även vid entréer till sådana lokaler och områden, om den som driver serveringsstället äger eller på annan grund disponerar över entréområdet etc.
Omfattas inte av lagen
Den nya lagen omfattar inte platser där ingen servering på plats erbjuds och dit allmänheten inte har tillträde. Exempel är glasskiosker, food trucks, take away-ställen, personalrestauranger, skolmatsalar, badplatser, köpcentrum och andra inrättningar. Här gäller istället Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m. Miljöenheten har inte tillsynsansvar över den föreskriften.
Om du upplever trängsel på platser som dessa kan du ta kontakt med aktuell verksamhet. Du kan också välja att åka till en annan plats, där det inte är lika mycket folk.
Om du upplever trängsel på ett serveringsställe
Om du upplever att ett serveringsställe som erbjuder sittplatser och är öppen för allmänheten inte gör tillräckligt, kan du anmäla detta till aktuell kommun. För Sala och Heby kommuner kan du skicka e-post till byggmiljo@sala.se. Ange vilket serveringsställe det gäller, datum och klockslag då bristerna observerades och en beskrivning av problemet.
Behandling av personuppgifter
Sala kommun behandlar dina personuppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen (GDPR). De personuppgifter som lämnas registreras och behandlas för att underlätta administration, handläggning samt för statistiska ändamål. Mer information om hur kommunen hanterar personuppgifter hittar du på www.sala.se/integritetspolicy
Du som driver ett serveringsställe
Du som driver ett serveringsställe är skyldig att följa lagen och dess föreskrifter. Det händer mycket på området. Du behöver hålla dig uppdaterad på aktuell information från Folkhälsomyndigheten, Länsstyrelsen och kommunen. Nedan finns länkar.
Miljöenheten gjorde ett utskick till alla livsmedelsanläggningar i Sala och Heby under vecka 28. Ta del av informationsbrevet HÄR.
En poster att sätta upp på ditt serveringsställe hittar du HÄR.
Mer information
Lagen (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen
Folkhälsomyndigheten - information till restauranger och krogar med anledning av covid-19
Länsstyrelsen: Smittskydd på serveringsställen - fakta, råd och vägledning