Nyhet
Publicerad 2019-10-23
Uppdaterad 2020-01-17 14:55

Viola Azizi på Bryggeriets äldreboende vald till årets handledare i Västmanland för elever på arbetsplatser knutna till länets Vård- och omsorgscollege.

Viola Azizi – Bryggeriets äldreboende
Viola Azizi – Bryggeriets äldreboende

Grattis Viola! 

Vård och omsorgscollege Västmanland uppmärksammade Viola Azizi på sitt regionala seminarium den 18 oktober på Karlsgatan 2 med diplom och blommor.

Motivering

Till grund för valet av Viola låg bland annat en vinnande motivering från en av Violas elever på Vård- och omsorgsprogrammet som löd:

Viola är den bästa handledaren jag har träffat. Hon har ett bra bemötande, hon förklarar på ett bra sätt så att man förstår. Hon visar respekt för både personal och boende. Hon har visat att hon bryr sig om mig och att hon vill att jag ska lyckas. Hon har lärt mig hur man hanterar varje situation och har en bra kommunikation både med boende och personal. Jag har lärt mig så mycket och är så nöjd.

Om Viola

Arzoo Hessami, Enhetschef på Bryggeriets äldreboende berättar här om Viola och hennes handledarskap på arbetsplatsen:

 – Viola har arbetat som undersköterska inom Sala kommun sedan 2013. För Viola är det viktigaste hos en handledare att möta elever så som hon blev bemött en gång i tiden av sin egen handledare. Hon drivs av att alla elever förstår innebörden av sitt jobb och hur utförandet av arbetsuppgifterna gör en stor skillnad för både klienten och för eleven.

Viola vill alltid att eleverna ska få ett gott bemötande för att de ska kunna se fram emot sitt framtida yrke inom vård- och omsorg. Hon vill att eleverna får utrymme att ställa frågor och får en överblick av vad krävs i omvårdnadsarbetet. Viola strävar efter att eleverna ska känna sig trygga under sin praktik, tryggheten är väldigt viktig på jobbet, upprepar ofta Viola.

Viola upplevs som stadig, tydlig, lyhörd, självständig, pålitlig och flexibel bland sina kollegor och på sin arbetsplats. Det som också utmärker Viola är hennes ständiga intresse av att lära sig nya saker och metoder i sitt arbete. Detta brukar hon också förmedla till sina elever, att det handlar inte bara om att man ska komma till jobbet, göra sitt jobb och sen gå hem. Det handlar om att man ska ha personlig utveckling som drivkraft, då blir arbetsdagen så mycket roligare. 
Hon anser att det som man inte kan är inget att skämmas för, det kan man eftersöka själv om man har intresse.

Livet handlar om en ständig kunskapsresa, enligt Viola. 

Om utmärkelsen Årets handledare

Vård och omsorgscollege uppmärksammar engagerade och kunniga handledare genom utmärkelsen Årets handledare.

På arbetsplatser som är knutna till Vård- och omsorgscollege finns handledare som gör ett stort och viktigt jobb för kvalitén på arbetsplatserna och för elevernas utbildning. Handledarna är nyckelpersoner i lärandet på arbetsplatsen och därför uppmärksammar vi dem med en utmärkelse. 

Nomineringen sker i två steg – regionalt och nationellt. Viola kommer även att nomineras nationellt från Västmanland

Handledaren handleder elever på gymnasiets Vård- och omsorgsprogram och Barn- och fritidsprogram samt motsvarande vuxenutbildning, studerande på Yrkeshögskoleutbildningar inom vård och omsorg, elever som validerar, anställda på yrkesintroduktionsavtal eller andra nyanställda. 

För att bli nominerad till årets handledare ska personen vara utbildad på Vård- och omsorgsprogrammet eller Barn- och fritidsprogrammet socialt arbete utgång mot funktionshinder eller därmed likvärdig utbildning. Handledaren ska också ha en handledarutbildning som är godkänd inom Vård- och omsorgscollege. 

Andra kriterier är att man:

  • är en god ambassadör för vård- och omsorgsyrket 
  • har ett gott bemötande av de studerande, brukare och arbetskamrater 
  • har en förmåga att skapa en kreativ och stimulerande lärmiljö/arbetsmiljö 
  • är en inspirerande och stöttande handledare 
Om Vård och omsorgscollege
Vård- och omsorgscollege är en plattform för samverkan mellan arbetsgivare, fackförbund och utbildare inom vård- och omsorgssektorn. Det är också en kvalitetsstämpel som visar att den som utbildat sig inom ett Vård- och omsorgscollege har gått en utbildning i nära samverkan med arbetslivet, och därmed har goda chanser att få jobb.