StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningSala kommuns kockar avslöjar matsvinnet
Nyhet
Publicerad 2019-03-11
Uppdaterad 2020-01-17 14:54

Två kommunkockar sprider erfarenheter och tips om matsvinn och matglädje i Livsmedelsverkets projekt Mattanken.

Sala kommuns kockar avslöjar hur de minskar matsvinnet

Sala kommun har i flera år framgångsrikt arbetat med att minska matsvinnet i sina kök. Därför är det ingen tillfällighet att två kockar från kommunen medverkar med sina erfarenheter och tips, i samband med det webbinarium om matsvinn och matglädje som Livsmedelsverkets projekt Mattanken ordnar den 18 mars.

Webbinariet (ett seminarium som direktsänds på webben) startar klockan 13.30 den 18 mars och arbetar med temat om hur man kan minska matsvinnet utan att det går ut över matglädjen.

Lena Köpmans, köksmästare på Kungsängsgymnasiets restaurang Silverskeden, och Robbin Höglund, kock på äldreboendet Johannesbergsgatan 2, deltar i webbinariet .

 – Måltidsenheten har arbetat mot matsvinnet sedan 2011. Det började med att jag gick en arbetsledarutbildning i Jönköping. Man skulle göra ett examensarbete där. Min chef tyckte att jag skulle göra det om matsvinnet, berättar Lena Köpmans.

 – Det ledde till att vi här i Sala kommun inledde ett samarbete om matsvinnet med Borås kommun, som också var med på den här utbildningen.

Efter det började kommunens kök med att mäta och väga både de ingredienser som används i matlagningen och den färdiga mat som blir resultatet av matlagningen.

 – Genom att väga det som inte kan återvinnas utan måste kastas, så lär vi oss att nästa gång använda mindre ingredienser för samma antal portioner, förklarar Lena Köpmans.

 – Vi har slutat med att ”trygghetstillaga” maten för att vara säker på att ha rätt antal portioner. Vi lagar i omgångar istället, allteftersom vi ser att det behövs mer mat. Det är bättre att vi tar nya råvaror direkt ur kylen och lagar oftare, istället för att laga för mycket på en gång, fortsätter hon.

Av rester så gör man också sedan veckans soppa, som har blivit populär bland matgästerna på Silverskeden.

 – Vi serverar den i koppar. Några tar den som förrätt, andra som varmrätt.

Ett kostprogram i kökets dator hjälper också Lena och hennes medarbetare i planeringen.

 – Programmet visar exempelvis hur mycket korv vi behöver i en rätt som vi ska göra i ett visst antal portioner.

Varje dag görs cirka 800 portioner mat i restaurang Silverskedens kök.

Robbin Höglund har arbetat som kock i Johannesbergsgatan 2:s kök sedan det här äldreboendet öppnade för cirka fem år sedan.

 – Det är lite skillnad mellan skolköken och köken i äldreomsorgen i hur vi mäter matsvinnet. På skolorna är det mer naturligt att mäta tallrikssvinnet, medan vi här ju skickar upp maten till avdelningarna och det är där som den läggs upp, berättar Robbin Höglund.

 – Här kan det finnas många andra orsaker än att maten inte smakar till att den inte äts upp. Det kan vara miljön runtomkring, till exempel ljud eller en störande lampa, som gör att den äldre får svårare att äta.

 – Det är också viktigt hur maten läggs upp, att det är rätt proportioner på såsen, att det ser aptitligt upplagt ut och så. Och där har vi jobbat mycket med utbildning av den personal som ansvarar för uppläggningen.

 – Vi skickar upp den mat till avdelningen som vi önskar att de boende äter. Sedan försöker vi fokusera mer på vad på tallriken som det är viktigt att de äter, i stället för att fokusera på mängden.

Även i köken inom äldreomsorgen har man i flera år framgångsrikt lyckats minska matsvinnet.

 – Har man respekt för råvaror och tycker om sitt jobb så försöker man verkligen ta hand om alla råvaror. Har du till exempel en tomat som börjar bli lite mjuk så kan du göra din egen tomatsås av den, istället för att kasta den.

 – Bröd som börjar bli lite torrt gör du krutonger av, istället för att kasta det. Och så vidare, förklarar Robbin Höglund.

FAKTA/MATtanken
Syftet med projektet MATtanken är att genom en rad aktiviteter försöka uppnå det här:

Främja ökad kvalitet på offentliga måltider och att de resurser som satsas på dessa tillvaratas på bästa sätt.

• Offentliga måltider ska bidra till en hållbar utveckling.
• Ge ökad kompetens, engagemang och effektivitet hos aktörer i kedjan från producent till konsument.
• Bredda och förstärka nätverkande och samarbeten inom matproduktion och måltidfrågor.

Projektet finansieras via landsbygdsprogrammet samt av LRF och Sveriges konsumenter. Styrgruppen består av representanter från Livsmedelsverket, LRF, Sveriges konsumenter och Landsbygdsnätverkets kansli.

Anmäl dig till webbinariet

Webbinariet är kostnadsfritt och öppet för alla att lyssna på. För mer information och anmälan, se Webbinarium: Matsvinnsmyter och matglädje!

Mer information

Mer information om Sala kommuns arbete med att minska matsvinnet och samtidigt höja kvaliteten på maten får ni om ni kontaktar:

Susanne Pettersson, Måltidschef, måltidsenheten, 0224-74 74 41, susanne.pettersson@sala.se

Lena Köpmans, Köksmästare restaurang Silverskeden Kungsängsgymnasiet, 0224-74 74 64, lena.kopmans@sala.se

Robbin Höglund, Kock Johannesbergsgatan 2, 0224-74 74 54, robbin.hoglund@sala.se