StartSkolpsykolog
Kontaktobjekt
Publicerad 2016-06-29
Uppdaterad 2018-10-30 13:48

Adress:

Telefon: 0224-74 70 00 (växel)

E-post: barn.och.utbildning@sala.se
Postadress: Kungsgatan 27, 733 31 Sala

Om oss

Skolpsykologerna arbetar ofta konsultativt gentemot skolornas Elevhälsoteam. De kan handleda pedagoger som arbetar med elever som behöver ett speciellt bemötande/lärande. Vid behov kan de även göra psykologiska utredningar av elever.

Personal och underenheter

Tillhör enhet

Om skolpsykologen

Skolpsykologerna arbetar ofta konsultativt gentemot skolornas Elevhälsoteam. De kan handleda pedagoger som arbetar med elever som behöver ett speciellt bemötande/lärande. Vid behov kan de även göra psykologiska utredningar av elever. Utredningen kan ge svar på hur elever bäst lär sig och om något behöver ändras i undervisningen.  I vissa fall kan eleven vara hjälpt av en annan skolform och det kan även vara aktuellt med en neuropsykiatrisk diagnos.

  • Grupper av pedagoger har möjlighet att efterfråga utbildningsinsatser om psykologiskt anknutna ämnen från skolpsykologerna. 
  • Skolpsykologerna kan bistå skolledningen genom att anlägga ett psykologiskt perspektiv på planerade organisatoriska förändringar som berör eleverna.


Skolpsykologerna fokuserar i sitt arbete på att försöka ta reda på varför ett problem finns och hur det tar sig uttryck, analysera problemet och komma med förslag till lösningar. Ibland blir psykologens fortsatta arbete med ärendet en del av lösningen, men ofta utgör psykologerna en länk till pedagoger och i viss mån föräldrar som så att säga verkställer lösningarna. Psykologen kan vid behov remittera till BUP (barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning) eller HAB (Habiliteringscentrum i Västerås).

Uppdrag mottas endast efter konsultation och ärendeanmälan till CRT.
Uppdragsgivare: skolor genom rektor.

Lättare psykisk ohälsa såsom sömnproblem, matvägran eller överkonsumtion av mat, fobier och starkt kontrollbehov hänvisas till Vårdcentralens beteendevetare eller i svårare fall BUP.